beslenme
Beslenme şeklimiz genetik miras mı?
Beslenme biçimimizi, atalarımızdan genetik bir miras olarak mı aldık?
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. İbrahim Keser, kalıtsal birçok hastalığın beslenme biçimiyle ilişkili olduğunu belirterek, “Beslenme biçimimizi, atalarımızdan genetik bir miras olarak aldık” dedi.
Besin ve hastalık arasındaki ilişkiyi çözmek, hastalıkları tedavi etmek için uzun yıllar boyunca çeşitli beslenme biçimlerinin ileri sürüldüğünü kaydeden Prof.Dr. İbrahim Keser, son yıllardaki genetik çalışmaların, insanlarda besin tüketimi ve bireysel genetik yapı arasında sıkı bir ilişki olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Prof.Dr. Keser, “Aynı toplumda, hatta aynı aileden bireyler aynı gıdalarla beslenseler bile bireysel genetik farklılıklar nedeniyle bir kısmı sağlıklı iken, diğerleri besinle ilişkili aşırı zayıflama, obezite, kanser, kalp ve şeker gibi hastalıklara yakalanabilmekteler” diye konuştu.
Etin faydaları ve beslenmemizdeki yeri
Gıda olarak kesilen hayvanların yenilebilen adale kısımları et olarak adlandırılır. Bu sınıfta, büyükbaş, küçükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları girerken genellikle balık ayrı tutulmaktadır. Etin asıl önemi içindeki proteinler sayesindedir. Vücutta sudan sonraki en önemli madde proteindir. Proteinin yüksek bir oranı yediğimiz adelelerde bulunurken, geri kalan proteinler, kan, diğer organlar ve kemiklerde toplanmıştır.
Her yaşayan hücre, vücudun neresinde olursa olsun protein içerir. Vücudun oluşması ve devam edebilmesi için protein gerekirken, aynı proteinler vücudun asit-baz dengesini düzenlerler, vücut hormonlarının oluşmasını sağlarlar, hastalıklara karşı koyma sistemine yardım ederek vücudun direncini artırı ve su dengesini kontrol ederler.
Yumuşak kurban eti için bir ipucu...
Lezzet katmak ve yumuşatmak için kullanılan yöntemler değişse de amaç daha lezzetli, sulu ve yumuşak et yemek.
Kurban bayramı nedeniyle kesilen etleri, pratik olarak yumuşatmak için işte bir ipucu
Kurban etinin yumuşamasını bekleyemeyecek kadar sa-bırsızsanız aşağıdaki ‘marine’ tarifini kullanabilirsiniz:
1 kg. et için 1 su bardağı ayçiçek yağı, 2 adet soğan suyu, 3 adet limonun suyu, karabiberi karıştırın. Etleri hazırladığınız karışımda en az 2 saat bekletin ve kısık ateşte suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Tuzu et suyunu çektikten sonra ekleyin.
Bayramda et ve tuza dikkat!
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Görenek, hastalığı, hipertansiyonu ve çarpıntısı olanların Kurban Bayramı’nda fazla et tüketmekten kaçınmaları gerektiğini söyledi.
Avrupa Kardiyoloji Derneği Acil Kalp Hastalıkları Çalışma Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Kalp Ritmi Birliği Eğitim Komite Üyesi de olan Prof. Dr. Görenek, yaptığı açıklamada, günümüzde yanlış beslenme alışkanlıkları sebebiyle artmış tuz tüketiminin önemli bir sorun haline geldiğini kaydetti.